ruimte voor nieuwe inzichten

Omdat het kan

Stressbestendig, flexibel, tien dingen tegelijk doen, elke nieuwe trend uitproberen, huishouden, gezin en werk combineren en alles enthousiast oppakken. Geen probleem. Ik schakel snel en hou ervan om met tien verschillende dingen bezig te zijn. Ik plan als de beste en vind alles leuk of nuttig. Altijd tijd dus om iemand te helpen, een drankje te doen met vriendinnen of extra te rijden naar de sportclub. Agenda’s omgooien omdat er met spoed iets gedaan moet worden. Komt goed joh. Zolang aan het eind van de dag gedaan is wat moet en deadlines zijn gehaald, sluit ik tevreden de dag af.

Tijd voor verandering

Maar toch… Heb ik wel genoeg aandacht voor de mensen om me heen? En voor mezelf? Besteed ik niet te veel tijd aan orde scheppen in de chaos die regelmatig ontstaat? Stel ik de juiste prioriteiten? Herken je ze, die gedachten? Tijd om uit te zoeken wat anders kan.

Ook zo veelzijdig en stressbestendig

En zo ontdekte ik dat een beetje structuur en niet alles willen meemaken, best prettig is. De meeste mensen weten dit natuurlijk al lang. Maar bij mij, en toch ook veel mensen (vooral vrouwen) die ik spreek, komt dat inzicht wat later. Ja, jullie zijn heel goed zijn in tien (of honderd) dingen tegelijk doen, kunnen goed tegen stress (omdat chaos heel gewoon is) en plannen als de beste. Maar je zal merken dat een beetje rust en ruimte in je hoofd best fijn is. Daarom mijn beste vijf ‘inzichten’, wie weet heb jij er ook iets aan.

vijf keer ‘het werkt echt’

  • Doe – en denk – één ding tegelijk (cliché, ik weet het)

Probeer het maar eens. Ik moet zeggen dat ik dat voor het schrijven altijd al deed. Ik kan mezelf fantastisch overal voor afsluiten als ik aan het schrijven ben. Maar verder. De administratie doen en tussendoor Instagram checken. Tijdens het ontbijt maken, kijken wat ik die dag in de planning heb (helemaal nog niet relevant op dat moment). Een gesprek met de kinderen voeren en tegelijkertijd een boodschappenlijstje maken of dat WhatsAppje lezen. Gevolg: Alles duurt langer én ik voel me schuldig omdat ik geen aandacht heb voor de kinderen. De laatste tijd focus ik me daarom (meestal) volledig op het moment en waar ik op dat moment mee bezig ben. En echt waar, ik doe dingen sneller, heb niet het gevoel dat ik iets maar half doe, geniet van wat ik doe (zelfs het huishouden en administratie) en heb het gevoel dat er meer uren in een dag zitten.

  • De twee minuten regel

Deze regel deelde professional organizer Sara en het werkt! De twee minuten regel zegt dat je alles wat je binnen 2 minuten kan doen, meteen moet doen. Niet uitstellen dus, of denken dat iemand anders het wel doet, maar gewoon meteen doen. Als je het ‘klusje’ hebt gedaan is het uit je hoofd en vraagt het geen aandacht meer. Als je het klusje niet doet, blijft het een klusje dat gedaan moet worden (ook in je hoofd). En heel veel van die klusjes die blijven liggen, kosten ineens heel veel tijd. Er is wel een maar, doe één klusje tegelijk doen, anders duren ze langer dan 2 minuten (zie vorige inzicht).

  • Werk die strategie uit

Het is goed om doelen te stellen en die continu voor ogen te houden. Werk ze uit en laat ze de basis zijn van je strategie. Of het nu gaat om je bedrijfsstrategie, salesstrategie, marketingstrategie communicatiestrategie, contentstrategie zet op papier wat je wilt bereiken en hoe je dat gaat doen. Het geeft je de rust en ruimte om te werken aan het bereiken van de doelen als je niet steeds hoeft na te denken hoe je het gaat doen. Plan wel regelmatig tijd in om je strategie onder de loep te nemen, te kijken waar je staat en successen te vieren. Heb je hulp nodig met je communicatie- of contentstrategie? Neem even contact met me op, dan bespreken we wat ik voor je kan betekenen.

  • Sluit je dag af

Toen ik nog in loondienst werkte, stond de zondagavond vaak in het teken van de nieuwe werkweek en alles wat er nog gedaan moest worden. Die zondagnacht was nooit zo goed als alle andere. Als ondernemer is het verschil tussen weekend en werkweek wat vager (wat voor mij echt goed werkt). Maar wat vooral goed werkt. Ik maak aan het eind van de dag een actielijst voor de volgende dag(en). Die actielijst is niet in beton gegoten en ik verander regelmatig acties die er op mijn lijstje staan. Maar het geeft echt rust, dat je niet meer hoeft te denken aan je thing’s to do, omdat je ze hebt opgeschreven. Ik blik ook altijd even terug op mijn dag. Wat ging goed, vieren die successen! Wat kan anders. (Met opvoedtip. Dat laatste werkt ook goed bij mijn kinderen, die slapen echt beter als we de tops en tips van de dag hebben besproken.)

  • Neem initiatief

Als jij initiatief neemt, kan je zelf keuzes maken en houd jij de regie. Niet afwachten dus, maar gewoon doen. Zo werkt het ook met je agenda. Als jij het initiatief neemt om een afspraak te plannen, kan je dit veel makkelijker (en vriendelijker) sturen naar het moment dat jou het beste uitkomt.

Wat werkt voor jou?

Er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden om rust in je dag te brengen. Ik houd van dynamiek, vrijheid en variatie. De voornaamste reden om als zelfstandig ondernemer te starten. Structuur heb ik echter echt nodig om het ondernemerschap met mijn gezien te combineren. Op die manier kan ik kwaliteit leveren, mis ik geen deadline en blijft er genoeg tijd en aandacht over voor mijn gezin. Ik ben wel benieuwd wat voor jou werkt. Hoe combineer jij werken en/of ondernemen met een gezin?